Dit is de software die van meet af aan wordt gebruikt.
Marcus Roskosch, DL8MRE ontwikkelde SmartSDR voor iOS, een app die werkt op een Apple iPhone of iPad. De grafische interface is vrijwel identiek aan dat van SmartSDR voor Windows. Marcus integreerde echter ook nog een bandplan en een DX-cluster in de software. Begin augustus 2016 zijn Marcus en FlexRadio systems een partnerschap aangegaan. In tegenstelling tot andere fabrikanten is FlexRadioSystems dus niet afhankelijk van de nukken van derden.
DogParkSDR is de eerste Mac client voor the FLEX-6000 serie. U bedient de FLEX-6000 met uw Mac.
DX cluster spots uit MacLoggerDX kunnen worden weergegeven in de panadapter. Als u klikt op de spot zal de frequentie en juiste mode direct worden ingesteld.
De FlexControl wordt ondersteund.
Bediening met echte knoppen én met het aanraakscherm. U werkt volledig onafhankelijk van een PC. De Maestro is ontwikkeld in nauwe samenwerking met DX’ers en contesters. Al deze kennis en ervaring staat nu ter beschikking voor elke gebruiker.
SmartSDR is uitgerust met een mogelijkheid om de radioserver óók via het Internet te kunnen bedienen. Dit wordt geregeld door een hulpprogramma, “SmartLink”, dat is geïntegreerd in SmartSDR.
Het Remote station kan ook voorzien zijn van een modem/router waar de consoles dan bedraad op kunnen worden aangesloten.
Op een andere webpagina kunt u lezen hoe SmartLink moet worden ingesteld.
Het voorbeeld geeft een situatie aan waar thuis een console is aangesloten op de modem/router. Welke console wordt gekozen is geheel aan de gebruiker, bedraad of via Wi-Fi.
Het remote station is via SmartLink en het Internet verbonden met de radioserver.
Ook nu geldt weer dat elke combinatie mogelijk is, twee consoles thuis of twee consoles remote. Of eentje thuis en eentje remote. De consoles kunnen met SmartSDR V3 gelijktijdig worden gebruikt.
De software van de radio’s uit de 8000 serie maakt het mogelijk om de radio, eigenlijk een server, te bedienen zonder fysiek bij de radio aanwezig te zijn.
Stel, u plaatst uw radio op zolder, direct onder de antennes. De radio moet nu worden voorzien van een voedingsspanning, antenne(s) en een vaste aansluiting op uw thuisnetwerk. Er moet dus een netwerkkabel vanaf de router/modem worden aangelegd naar de plaats waar de radio staat opgesteld.
U kunt de consoles nu via het netwerk aansluiten, bedraad of via Wi-Fi.
Hiernaast een voorbeeld, er kunnen vanaf SmartSDR V3 gelijktijdig 2 consoles worden aangesloten. Elke combinatie van bedraad/WiFi en consoles is mogelijk.
Consoles
We noemen het console, en bedoelen o.a. een:
De consoles delen de server, in principe kunnen twee gebruikers gelijktijdig de server delen. Ontvangen kan gelijktijdig, zenden niet. Er zit namelijk maar één zender in de radio.
Er zijn situaties denkbaar dat je de de radioserver op een andere locatie wilt plaatsen dan thuis. Bijvoorbeeld als de thuissituatie geen antennes toelaat. Of dat er zoveel storing in de omgeving is dat het werken nagenoeg onmogelijk is.
In dat geval zou u de radioserver elders kunnen onderbrengen. U kunt echter ook gebruik maken van de radio van uw vriend die toevallig ideale antennes en een ideaal, storingsvrij, QTH heeft.
We gaan uit van een situatie dat u de radio elders gaat opstellen. U hebt dan op het remote QTH een Internetverbinding nodig (een vaste dus of eentje via 4G of 5G, maar wel via een modem aangesloten). De Flex-6*00 beschikt niet over een WiFi aansluiting.
De hele opstelling wordt via het Internet met SmartLink als gegevensdrager met elkaar verbonden.
U kunt thuis weer twee willekeurige consoles aansluiten.
© ParmaMultimedia